Garrido cover

Wij zijn Richard en Hedwig, afkomstig uit Nederland. We zijn in 1998 begonnen gasten te ontvangen op onze eco-boerderij, omdat zowel familie als vrienden het bij ons zo naar hun zin hadden. Langzamerhand zijn we uitgegroeid tot een fijne plek voor gasten die geïnteresseerd zijn in een huiselijk verblijf op het platteland van Andalucia. Het is er heerlijk rustig, ideaal om tot jezelf te komen, te wandelen, te lezen, te niksen, te studeren, te schilderen of mee te helpen met het werk aan het huis of de bomen.

De boerderij

We bewonen een oude boerderij die opgeknapt wordt met veel oog voor de oude bouwstijl. Twee slaapkamers voor gasten, een huiskamer, een woonkeuken en een badkamer zijn al gereed.
Het huis ligt in een piepklein gehucht van vijf vrijstaande boerderijen. Bij de boerderij behoort ca. 30 ha. grond

Kamperen kan op een terrein waarop de tent of een kleine camper geplaatst kan worden. Er zijn geen "camping" fasciliteiten. Ons terrein niet geschikt voor caravans. Naturistisch kamperen kan bij ons beslist niet.

We proberen ons land en boerderij zo ecologisch mogelijk te beheren. Elektriciteit word opgewekt met een zonnnepaneel. Water wordt opgepompt uit eigen put en vervolgens verwarmd met een zonneboiler. De maaltijden worden zoveel mogelijk met de zonneoven bereid.
De verwaarloosde amandel-, olijf-, vijgen- en granaatappel-bomen worden weer verzorgd (ecologisch) en er worden droogte-restistente bomen bijgeplant. Op kleine schaal worden amandelen, olijven, vijgen en kaktusvruchten verwerkt.

De omgeving

We bevinden ons in een voor toeristen nog relatief onbekend deel van Andalucia, in de provincie Almeria. Het is het zonnigste en droogste gebied van vrijwel heel Europa. De omgeving van de boerderij is heuvelachtig en ligt bijna aan de voet van de bergketen de Filabres. In de verte zijn de uitlopers van de Sierra Nevada te zien. Vanuit het huis zijn prachtige wandelingen te maken door de droge rivierbeddingen, over de heuvels en/of naar de bergen.

Nabije omgeving:

  • Op een half uur rijden begint de Desierto de Tabernas, de enige woestijn van Europa en een beschermd geologisch gebied.
  • Op 12 km afstand ligt een ander natuurgebied, hier vindt u het geologisch unieke karstgebergte, waar onder begeleiding ook grotten te bezoeken zijn.
  • Op 50 km ligt natuurpark Gabo de Gata-Nijar met kleine vissers en toeristendorpjes, afgeschermde baaitjes en naturistenstrandjes.
  • De stadjes Uleila del Campo en Sorbas zijn vlakbij ( 6 en 12 km) met restaurants, supermarkt en wekelijkse markt.

Touristische informatie:

  • Onze boerderij bevind zich midden in de provincie Almeria. Bij deze link (in het engels, duits, frans en spaans) vind je o.a. info over de Natuurparken hier in de provincie
  • Wij wonen in de gemeente Sorbas. Het meest nabije dorpje is Uleila del Campo. Het dorp Sorbas ligt iets verder.
  • Een half uur rijden bij ons vandaan is de Desierto de Tabernas, de enige woestijn van Europa en een beschermd geologisch gebied.
  • Binnen de gemeente bevinden zich grotten waar vrijwel dagelijks (ondergrondse) excursies worden georganiseerd. Er zijn verschillende trajecten: van licht tot zeer sportief.
  • In Zuid-Spanje en met name hier in Andalucia zijn veel overblijfselen van de Moorse beschaving te vinden. Vooral het Alhambra in de stad Granada is een wereldberoemd voorbeeld hiervan.

Terug naar bovenWerken op de boerderij

Een belangrijke drijfveer voor ons om hier te zijn is om de verwaarloosde boerderij weer op te knappen en het droge, hier vaak gemaltraiteerde land (erosie, wateruitputting enz.) op een ecologische wijze te beheren en zo deze plek tot een nog plezieriger verblijfplaats te maken voor plant, boom, mens en dier.
Je bent van harte uitgenodigd om, als je wilt, hier een steentje aan bij te dragen. Ook voor jezelf kan het heel plezierig zijn om in de gezonde buitenlucht vrijwilligerswerk te verrichten of door met je handen te werken geestelijk meer tot rust te komen.

Werken zonder dat je voor je verblijf betaalt is ook een mogelijkheid. Het is echter wel belangrijk dat je gemotiveerd/geinteresseerd bent om ons echt te helpen met ons werk. Het verkrijgen van een goedkope vakantie kan wel een bijkomend voordeel, maar moet niet je enige drijfveer zijn.
Bedenk dat het doorgaans veel voorbereiding, planning, aandacht en energie vraagt om een meewerkende gast in ons huis te ontvangen. Je werk is voor een deel een betaling voor onze inzet om jouw verblijf mogelijk te maken. We hebben geen vaste werktijden, maar om je een indruk te geven: we verwachten wel dat je dagelijks 6 uur werkt, met iedere week twee vrije dagen om bijvoorbeeld de omgeving te verkennen.
We hebben gemerkt dat het een plezierig gevoel voor iedereen geeft als je ook jouw deel aan de huidhoudportemonee bijdraagt (zie tarieven). Als je stevig kunt aanpakken of het werk dat je verricht is bijzonder waardevol dan kunnen we (in overleg) de huishoudgeld-bijdrage acterwege laten.

Om je een indruk van het soort werk te geven volgen hieronder wat voorbeelden van werk.

Plantgaten maken:
Om de natuur een handje te helpen de grond weer biologisch gezond te maken is vooral het planten van bomen belangrijk. Het maken van een plantgat in de harde grond is een stevig karwij, waar ook een houweel of een hakstaaf bij wordt gebruikt. Het kan echter een goed "aardend" gevoel geven, in de vrije natuur je spieren goed te gebruiken, om zo een boompje de gelegenheid te geven goed te wortelen.

Mulchen:
In het verleden is het land intensief geploegd, waardoor veel erosie heeft plaatsgevonden. De ooit aanwezige humuslaag die de grond o.a. beschermd tegen uitdrogingen en die essentiele voedingsstoffen voor een gezonde bomen en plantengroei bevat, is geheel verdwenen. Om de natuur te helpen zo'n beschermende en voedende laag weer zo snel mogelijk op te bouwen, leggen we rondom bomen een laag stro en wat gedroogde mest.

Wateropvang voor amandelbomen:
Rondom de boerderij staan vele amandelboompjes, die moeite hebben in dit droge klimaat te overleven. Degenen die op een helling staan hebben het extra moeilijk, omdat het regenwater de heuvel afloopt. Door een hoefijzervormig dijkje van keien en aarde bij een boom te maken creeer je een opvang-bekken, waardoor juist extra veel water in de grond dringt. Het boompje zal je dankbaar zijn.

Grondscheuten wegnemen:
Vooral bij vijgenbomen groeien vanuit de wortels nieuwe scheuten. Om te voorkomen dat de vijg zijn kracht verliest in deze scheuten, maar juist gebruikt voor de verdere opbouw van de boom, moeten deze scheuten van tijd tot tijd verwijderd worden.

Het herstellen van stenen muurtjes:
In vroeger tijden zijn terrassen aangelegd waarop tarwe, tomaten, aardappels etc geteeld werden. Die activiteit is allang gestopt, het land verlaten, en doordat ze niet meer onderhouden worden storten de terasmuren soms in. Om de grond vast te houden is het goed die muren te herstellen.

Werken in en aan het huis:
We zijn ook erg blij wanneer mensen ons willen helpen met het opknappen en onderhouden van de boerderij of andere werkzaamheden in of rond het huis. Bijvoorbeeld: schuren en schilderen, een maaltijd bereiden of ander huishoudelijk werk, breekwerk of afbikken, het kraken van geoogste amandelen.

NB. Verzekering
Tot slot nog even een zakelijke medeling: Ga na hoe het met je verzekeringen zit. Wij zijn niet verzekerd voor vrijwilligerswerk en je komt dus werken voor eigen risico.